Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra | Következő

Oracsbitu 1

1983 július 10-17.

Amit még nem is Oracsbitunak hívtak: Amatőr biciklis észlelők első kerékpáros túrája

Ezzel a túrával kezdődött az Oracsbituk története. Kajdacs község vasúti megállóhelyének (akkoriban épp nemzeti színűre festett) padjain tanácskozva merült fel a biciklitúra ötlete. Az ötletgazdák Ságodi Ibolya, Dömény Gábor és Tepliczky István voltak. Kajdacs később még többször is fontos szerepet játszott az Oracsbitu történetében, de a legelső túra nem erre haladt, hanem a Dunántúl belsejében. A terv a korábbi két év nagy nyári meteor táborai helyszíneinek (Pénzesgyőr és Dombay tó) összekötése volt, útba ejtve az az évre tervezett tábor helyszínét is, Kaposvárt. Az útvonal a Bakonyon, Balaton felvidéken, Balaton "alvidéken", Dél-Somogyon és a Mecseken keresztül vezetett. Az átélt viszontagságok nyomán túránk utólag az "Észlelő Éhező Szenvedő Üldöző Amatőrök Biciklitúrája" nevet kapta.

Útvonal: utvonal

Pénzesgyőr - Hárskút - Márkó - Kabhegy - Ajka - Padragkút - Sümeg - Tapolca - Badacsonytomaj - Szigliget - Keszthely - Balatonszentgyörgy - Marcali - Mesztegnyő - Böhönye - Kaposvár - Szentbalázs - Baranyajenő - Abaliget - Dombay tó.

Össztávolság kb. 300 km

Résztvevők:

Buka Adrienne, Dömény Gábor, Ságodi Ibolya, Spányi Péter, Szabó Anikó, Szabó Edit, Szőke Balázs, Tepliczky István, Tóth János, Zalezsák Tamás, Zenkl Gábor.

Meghívó: meghivo

Akkoriban még - bármily hihetetlen - nem volt internet, sem mobiltelefon. A meghívó míves kézimunkával és írógéppel készült, indigóval sokszorosítva, és az érintetteknek postai úton továbbítva. Címlapunk ábráját e meghívóból kölcsönöztük.

foto

Krónika

A túrára leginkább a spontaneitás volt jellemző, mivel szinte semmi sem volt megszervezve. Ez adta a dolog romantikáját. Az egész azzal kezdődött, hogy a MÁV elvesztette Zalezsák biciklijét, ami csak másnap került elő. Így ő külön utakon indult el, vele teljesen véletlenül az éjszakában találkoztunk, és együtt folytattuk a sötétben tekerést és a ribizlizést. Megálapítottuk, hogy sötétben sokkal jobb hegynek felfele tekerni, mert észre se venni, hogy hegy van. Akikkel előre megbeszéltük, hol és mikor találkozunk, azok hiába vártak ránk, mert nem is arra mentünk. Utunkat színesítette még egy kis étel vagy vízmérgezés, valamint egy látványos de ártalmatlan önkarambol. Zárásképpen a csapatot jól meg is kergették egyes "helyi erők".

0. nap: Pénzesgyőr

Gyülekezés Pénzesgyőrben, a Göncöl Társaság által szervezett CU'83 "Komplex Természettudományi Tábor" helyszínén. Csillagnézés és alvás a falu feletti a hegyoldalban, ébredés tehenek közt.

foto

1. nap: Pénzesgyőr - Sümeg

Ki a Bakonyból - ez a vidék a későbbi ráktanyai táborokról lett emlékezetes. Pénzesgyőr - Tüskés-hegy (ezt a nevet mi adtuk, itt volt az 1981-es sarkifényes Aquarida tábor) - Hárskút - Márkó - Kab-hegy alja - Ajka - Padragkút - Sümeg. Menet közben természetesen már megkezdődött a biciklik amortizációja - e sorok írójának kölcsön "Szputnyik" járgánya oly mértékben degradálódott, hogy még lefelé is tolni kellett. "Szállásunk" egy sümegi benzinkút tövében volt.

foto foto foto

2. nap: Sümeg - Badacsonytomaj

Gurulás a Balcsi felé Sümegről Tapolcán át Badacsonytomajra. Útközben találkozás Zal-al. Szállás a strandon.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto

3. nap: Badacsonytomaj

Kényszerpihenő, mert a társaság gyomormérgezést kapott - talán a Tapolca patak furcsa színű vizétől. Ettől kezdve sűrűn jártunk a bozótba. (Ekkorról származik "csuwip" szavunk = Csillagászati Univerzális Wc Papír.) A mozgékonyabbaknak gyalogos kirándulás a Badacsony hegy tetejére. Szállás továbbra is a badacsonytomaji strandon.

foto foto foto foto foto foto

4. nap: Badacsonytomaj - Böhönye

Balaton kerülés. Badacsonytomaj - Szigliget (vármászás) - Keszthely - Balatonszentgyörgy - Marcali - Mesztegnyő - Böhönye. A nap történéseihez tartozott egy látványos tömegkarambol, amikoris Mesztegnyőnél az üres úton a fél csapatnak sikerült libasorban egymásnak rohannia. Ezután hosszas nyolcasozás-küllőzés következett. Eközben Dömény Gabi és Ságodi Ibolya türelmesen vártak ránk Zalavár romjánál, a kijelölt találkozóhelyen - ahova soha nem érkeztünk meg, mert nem is arra mentünk. Mobil kommunikáció nem lévén, egy nap után elunták a várakozást, és csak másnap értek utol bennünket Kaposváron. Szállásunk Böhönye mellett egy réten volt, gémeskutak árnyékában.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

5. nap: Böhönye - Kaposvár

Böhönye - Kaposvár (teherautós kirándulás Szennára). Kaposváron a bemutató csillagvizsgálóban ("KUPO") látott bennünket vendégül Horváth Ferenc, a csillagda akkori vezetője. Este a társaság egy része meglátogatta Szentmártoni Bélát, a hazai amatőrmozgalom legendás szervezőjét.

foto foto foto

6. nap: Kaposvár - Abaliget

Kaposvár - Szentbalázs - Baranyajenő - Abaliget. Szállás Abaligeten a hegyoldalban.

7. nap: Abaliget - Dombay tó

A túra végállomása a Dombay tó volt, ahol az előző évben táboroztunk. Sajnos ez alkalommal az itt alvás nem sikerült olyan békésre, mert bizonyos lumpen helyi erők az éjszakában a társaságot kissé megkergették. Így és itt zárult első túránk, amely aztán történelmet csinált, megnyitva az Oracsbituk hosszú sorozatát.

Fotók: Spányi Péter (Speti), Tóth János (Csonti)

vissza a főoldalra