Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra | Előző | Következő

Oracsbitu 3

1985 július 13-21.

A nyugati határ - a vasfüggöny mentén belülről

Harmadik biciklitúránkon a nyugati országrészt vettük célba. Akkoriban ez még valódi határvidék volt, éber járőrökkel és vasfüggönnyel, ennek átlépése fel sem merült. Viszont gyönyörű vidékeken jártunk: az akkor még vízlépcső mentes Szigetközben, az érintetlen Őrségben, a Zala völgyében, végül az azidőtájt kedvenc meteorészlelő helyünkön, a Balaton-felvidéken, a Szentgyörgy hegyen.

Útvonal: utvonal

Győr - Dunaszeg - Hédervár - Kimle - Lébénymiklós - Bágyogszovát - Mórichida - Répcelak - Sárvár - Meszlen - Kőszeg - Velem - Szombathely - Ják - Körmend - Hegyhátsál - Halogy - Rátót - Szentgotthárd - Csörötnek - Őriszentpéter - Ispánk - Bárkás tó - Szalafő - Farkasfa - Magyarszombatfa - Velemér - Kerkáskápolna - Szatta - Hegyhátszentjakab - Vadása tó - Bagod - Zalaegerszeg - Zalaszentgrót - Zalaszentlászló - Hévíz - Keszthely - Tapolca - Szentgyörgy hegy.

Össztávolság: 555 km

Résztvevők:

Hannos Lajos, Nagy Szilvia, Pohl József, Posztobányi Kálmán, Singer Péter, Spányi Péter, Szabó Edit, Szabó Erika, Tepliczky István, Tóth János, Zenkl Gábor, + ketten Győrből egy napig.

Meghívó: meghivo

Mivel valóban tartanunk kellett a határőrök éberségétől és túlbuzgóságától - és részben iróniából is - egy igazolást is kértünk a TIT Uránia Csillagvizsgálótól, arról, hogy szándékaink tiszták, és nem kívánjuk a határt átlépni vagy megtámadni.

foto a hatarnal

Krónika

1. nap: Győr - Bágyogszovát

Össznépi találkozó a győri vasútállomáson, fogadóbizottság: Nagy Rozália. Teker(g)és a Szigetközben, többszöri fürdőzés a kis-Dunában, este rengeteg tej és meggyeslepény Rozi mamájától, Bágyogszováton. Alvás Roziék udvarán. [85 km]

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

2. nap: Bágyogszovát - Meszlen

Reggel fürdés a Marcalban Mórichidánál, utána hosszú tekerés a 86-os úton. Szódavíz ivás Répcelakon, majd sárvári vár és múzeum. Gurulás Meszlenig, alvás a falu szélén a ligetben. [94 km]

foto foto foto foto foto

3. nap: Meszlen - Szombathely

Kőszegen városnézés és döglődés, feltekerés a hegyekbe (határsáv!), a velemi kápolna megtekintése, majd eszeveszett gurulás le a faluba. Szombathelyen Vértes Ernő elmulasztása a Gotthard Obszervatóriumban. Ságodi Ibolyáék sehol, de Poszti előkerül. Srambuc főzőcskézés és alvás a szombathelyi parkerdőben.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

4. nap: Szombathely - Hegyhátsál

Vacakolás Szombathelyen némi városnézéssel, majd további dőglés és időhúzás a strandon. (Már ekkor kezdődtek a strand mizériák, melyek azóta is végigkísérik túráinkat, némi feszültséget szítva a szervezők közt...) Délután végre elindulás, jáki templom, Körmend, majd Hegyhátsálon Tuboly Vince rajtaütésszerű meglepése este 10-kor. Alvás a kultúrház mögött (átkozott sok szúnyog!) egészen a hajnali esőig.

foto foto

5. nap: Hehyhátsál - Őrség, Bárkás tó

Reggel Vince bejuttat minket a kultúrházba - a falakról Lenin és Marx komor tekintettel méreget bennünket. Közös reggeli a házban, Vince távcsöveinek megtekintése, majd indulás tovább ronda időben az Őrségbe. Esőszünet a rátóti vasútállomáson, utána tekerés a vasfüggöny mellett Szentgotthárdnál. Őrségi falvak következnek, alvás a Bárkás tó melletti elhagyatott de kiépített gyönyörű táborhelyen.

foto foto foto

6. nap: Őrség: Bárkás tó - Vadása tó

Őrségi körtúra, szerencsére szép időben. A Zala (Szala) forrásvidéke: Fekete tó környéke, a Zala vizének megkostolása 30 méter mély kútból. Ősi templomok: Őriszentpéter, Velemér, Hegyhátszentjakab. Tejivás a TSz-ben, esti fürdés a Vadása tóban, viribülés éjjel 2-ig, szállás a tóparton.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

7. nap: Vadása tó - Zalaszentlászló

Déli indulás, Szabó Erás orgonál a hegyhátszentjakabi templomban, majd elhagyjuk az Őrséget. Zalaegerszegen skanzen és olajmúzeum. Jó iramú esti gurulás a Zala völgyében Zalaszentlászlóig, ott a Makovecz Imre féle faluház megcsodálása. Annyira megtetszik - és olyen késő van -, hogy alvás a faluház tornácán.

foto foto foto foto foto

8. nap: Zalaszentlászló - Szentgyörgy hegy

Begurulás Keszthelyre, Festetics kastély (kisebb veszekedés a parkőrrel - még jó hogy nem a szovjet hadsereggel, amely akkoriban ott állomásozott). Döglődés a strandon, korábbi túratársunk, Zalezsák Tamás - aki éppen katona - meglátogatása. Délután utolső erőnkkel tekerés Tapolcára, itt Hardi Ferencék lerohanása. Feri a 80-as években az aktívan működő Dunántúli Meteorészlelő Hálózat (DMH) kulcsfigurája volt, sokat jártunk hozzá meteorozni. Pihenés, banzáj, este kitekerés Feri Szentgyörgy hegyi telkére, és a hegy megmászása. Itt is alszunk, és itt a túra hivatalos vége.

foto foto foto foto

9. ráadás nap: Szentgyörgy hegy - Ábrahámhegy

Éjszaka egy hidegfront megfigyelése (saját bőrünkön), eső és borzasztó szél, reggel viszont csodás panoráma a hegyről a Balaton-felvidékre. Hazaindulás, páran eltekerünk még Ábrahámhegyig, ahol váratlanul találkozunk Tarnay Kálmánnal (valaha aktív amatőr). Az utolsó nagy banzáj a Balaton parton, majd vonattal haza.

foto

Fotók: Spányi Péter

vissza a főoldalra