Főoldalra | Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra

Meghívó a 16. Oracsbitura

Az Oracsbitu 2000 útvonaltervezete (kapcsolódási pontokkal és "kontakt perszonokkal", esetleges későn jövőknek)

Július 15-e (szombat): Gyülekezés Baján. A Budapest irányából érkező, biciklivel együtt vonatozó útitársainknak a Bp. Déliből 13:05-kor induló bajai gyorsvonatot ajánljuk. Érkezése Bajára elvileg 16:51. Javasoljuk, hogy aki teheti, mások is ide jöjjenek: tehát találkozó a bajai vasútállomáson délután 5 órakor!

Egy kis bemelegítő tekergés a városban (a résztvevők tesztelése - inkább most hulljon ki a "férgese" :-))), majd kivonulás a csillagvizsgálóba, amely a Szegedi úton jó 4 km-re található (az 55-ös úton a 96-os km-kőnél), kint a pusztában. Itt nagy szeretettel leszünk vendégül látva, ahol épp egy kisebb csillagász népibanzáj zajlik. (Hegedüs Tibi)

Július 16. (vas.): Indulás Bajáról. A Gemenc megtekintése, hogy milyen "mélységig", majd helyben kiderül (sajnos a "klasszikus" látnivalókhoz északabbra kellene tekernünk, ami kiesik az útvonalból, de meglátjuk). Azután Bátaszék, Mórágy, reménybeli földutazás át Ófaluba (német tájház). Mecseknádasd, Óbánya, Kisújbánya, Püspökszentlászló. Ez bizony már a Keleti-Mecsek kellős közepe, rengeteg szép látnivalóval (közlekedés aszfaltozott erdei műutakon). Megérkezés Hosszúheténybe, vendéglátónk Balogh Jánosék (Hosszúhetény).

Július 17. (hétfő): Dombay-tó (fürdés, nosztalgiázás, ui. a legelső oracsbitu anno 1983-ban itt végződött, kicsit "tragikusan" :-), Erzsébet, Szederkény, Bóly. Az amatőrcsill. szempontból híres falu megtekintése. (Remélem lesznek, akik fogadnak, mert eleddig nagyon nem jelentkeztek...) Azután irány Villány, Villánykövesd, Palkonya érintésével érintésével (pincesorok). A nagyharsányi szoborpark megtekintése, utána izompihentető gyalogtúra fel a Szársomlyóra. (Csak vezetéssel látogatható term. véd. terület lett, de meg lesz szervezve.) Vendéglátónk: Sanócki József (Villány). Ja, és persze este egy kis borospincézés!

Július 18. (kedd): Magyarbóly, Beremend: exkluzív program gyanánt a Beremendi Cementmű (lehet hogy mostmár nem így hívják, majd kiderül) megtekintése, szakmai vezetéssel. (Hála annak, hogy amatőrcsillagász barátaink még itt is dolgoznak. :-) Utána két alternatíva lehetséges:

a.) Kitekerés Petárdánál Horvátországba, és a Dráva mentén tekerés Alsómiholjácig. Felmerült lehetőségként egy kinti alvás Kopácson, egy magyar faluban. Járulékos program a kopácsi rét (mint term. véd. terület) megtekintése, fürdés Szakadáton, természetes tóban. Izgalmas program, de félő, hogy nem fér bele időnkbe és erőnlétünkbe. (Pedig azért is jó lenne, hogy elmondhatjuk: ez a negyedik ország, ahol Oracsbitu járt... :-) Majd meglátjuk, útlevelet okvetlen hozzatok!

b.) A Dráva mellett: Kásád, Tótokföldje, Matty, be Siklósra. A vár és egyebek megtekintése, Máriagyűd (kegytemplom), majd irány Harkány (generális loccsanás). Szállásunk Kovácshidán egy néhai iskola zöld pázsitos kertjében (a beremendiek jóvoltából, köszönet a szervezésért Seregélyes Ede tagtársunknak).

Július 19. (szerda): Innentől kezdődik a túra "ökofalvas szakasza". Tekerés a Dráva mentén, részben az árvízvédelmi töltésen vezető bicikliúton. A látnivalók adottak. Szoktatásképpen a falvak nevei: Drávacsehi, Szaporca, Mailáthpuszta, Kelemenliget, Vejti, Zaláta, Drávasztára, Drávakeresztúr, Drávafok. Loccsanás a lehetőségek függvényében. Szállás Drávafokon, reménybeli informátorunk Faludi Erika (Drávafok - megkeresése folyamatban).

Július 20. (csüt.): Drávafok után búcsú a Drávától, irány Szigetvár (vár, Szolimán emlékmű). Majd be a Zselicbe, Csertő, Mozsgó, Almáskeresztúr, Gyűrűfű. Vendéglátóink az újra benépesült, talán legismertebb ökofalu telepesei. (Kontakt: Borsos Béla) "Begyöpösödött városi gondolkodás" számára exkluzív és nagyon tanulságos látnivalók!

Július 21. (péntek): Barangolás a Zselicben: Gyűrűfűről be Ibafára (l. pl. pipamúzeum), azután Almamellék (helytört. múzeum), Szentlászló (loccsanás a horgásztóban), Bőszénfa, ahonnan át a Zselic közepén egy aszfaltozott erdőgazdasági úton. A végcél egy másik ökoszemlélettel újranépesített falu, Visnyeszéplak, vendéglátóink Zaja Petiék (szervezése folyamatban).

Július 22. (szombat): Körben a Zselic körül: Lipótfa, különleges tekerési élmény a megszüntetett Kaposvár-Szigetvár vasútvonal nyomvonalán létesített bicikliúton. (Tekerés közben kötelező mondogatni, hogy "dö-döm, dö-döm..."). Szenna (falumúzeum), Kaposvár, Deseda (mint locsipocsi alkalom). Alvásunk a Kapos völgyében, Mosdóson Gyarmati Laciéknál (szervezés alatt).

Július 23. (vasárnap): Kitekerés a Balatonhoz Belső-Somogyon át (Baté, Kisgyalán, Büssü, Kazsok, Igal, Bonnyapuszta, Andocs, Karád, Visz, Látrány, Balatonlelle). Búcsúelmerülés a habokban, szomorúság a szívekben, vidámkodás az izmokban!

További technikai kérdések e-mailben vagy telefonon. Az egyre közelebbi együtttekergés reményében üdvözlettel:

Tepi

vissza