Főoldalra | Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra

Meghívó a 21. Oracsbitura

Kedves Biciklis Barátunk!

Felszállt a fehér füst. Ezennel fogadd meghívásunkat az idei Országos Amatőrcsillagász Biciklitúrára, azaz a XXI. ORACSBITUra, melynek időpontja: 2005 július 23-30.

Jelszavunk: Dunára föl!

Az elmúlt évek során keresztül-kasul bejártuk már tágabb hazánkat, a Kárpát medencét, néha fel-fel hágva annak bérceire is, néha meg ki is törve belőle. Az idei alkalomra egy újabb kitörést tervezünk, ezúttal nemzeti folyónk, a Duna sodrásával és a szemünkbe fúvó nyugati passzátszelekkel, valamint biciklis hordákkal dacolva haladunk felfelé három országon át.

Magyarországról indulunk, átvágunk a szomjazó Szigetközön, majd a Csallóköz kellemes tájait szeljük át, kis kitérőt téve a hírhedt Dunaszaurusz vízlépcső megcsodálására. Ezután két - a magyar történelemben is jelentős szerept játszó - fővároson is átverekedjük magunkat: Pozsonyon és Bécsen. A kettő közt pedig az említett kitörés következik Dévény váránál Ausztriába, pontosabban Alsó-Ausztriába. Bécs birodalmi városa után pedig rátérünk Európa egyik leghíresebb kerekes útvonalára, a Duna mindkét partján haladó bicikliútra. (Persze egyszerre csak az egyikre) Ez egy jól kiépített, autós forgalomtól mentes, gyönyörű természeti és történeti látnivalókban gazdag tájakon átvezető út, amely egészen Passauig halad. Persze azon túl, a németországi oldalon is folytatható lenne, mígnem eljutnánk a Duna forrásáig, de mi nem fogunk, hanem csak addig megyünk, ameddig időnk engedi.

Íme hát a részletes program:

0. nap, július 23. szombat - gyülekezőnap

Miután az idei túránk Győrből indul (harmadszor az ORACSBITUk történetében), találkozóhelyünk is ott lesz. A vasútállomáson kedves "veterán" útitársaink, Horváth Marci és Virág fogadnak minket. Ajánlott vonat a 14:05-ös gyors Bp Keletiből. Városnézés, majd szállás valahol Győrben.

1. nap, július 24. vasárnap

Indulás lehetőleg reggel. Győr - Szigetköz - Mosoni-Duna - Medve (átkelés Szlovákiába) - Duna-csatorna - Bős (Dunaszaurusz) - Dunaszerdahely - Sárrét. Itt a dunaszerdahelyi amatőrcsillagász barátaink látnak minket vendégül a monumentális észlelőtáboraik színhelyéül szolgáló észlelőréten. (Így tehát lesz túránknak csillagászati vonatkozása is.)

2. nap, július 25. hétfő

Sárrét - Dunaszerdahely (Csallóköz központja, a legnagyobb magyar közösségel rendelkező szlovákiai város) - Dunatőkés (Tőkési-dunaág, a vidék romantikus természetvédelmi tája) - Duna-felvízcsatorna - Somorja (Árpád-kori templom falfreskókkal) - Pozsony (felületes nézelődés a városban: főtér és a szépen helyreállított óváros, Prímási Palota, számos királyunk koronázótemploma: a Szent Márton-dóm, Grassalkovich palota a szlovák elnőkkel, vár, sétatér és Duna-part). Szállásunk a közeli szenci kempingben.

3. nap, július 26. kedd

Pozsony - kitérő a Duna felé emelkedő Dévény várához - átkelés Ausztriába - Hainburg - Bécs. Egy Bécs méretű és jelentőségű nagyváros "túrisztikai megtekintése" természetesen nem képezheti túránk célját, erre jobb egy külön biciklimentes utazást szervezni. Célunk főként csak a városon való átvergődés lesz a Duna-csatorna mentén, egy kis bécsi hangulat magunkba szívásával. Kis kitérőt persze tehetünk a központba (Stephansdom, Hofburg, sacher-torta, stb.). Szállásunk Bécs túloldalán, a Klosterneuburg közeli Duna-szigeten levő kempingben lesz. Klosterneuburg egyébként maga is egy szép, műemlékekben gazdag kisváros a Bécsi-erdő északi részén.

4. nap, július 27. szerda

Klosterneuburg - Greifenstein vára - Tulln (az ország egyik legrégibb, római-kori városa, középkori városfal, ódon házak, híd a Dunán) - Traismauer - híd (átkelés a túlpartra) - Krems (az osztrák Duna egyik központja, amely egyesíti Alsó-Ausztria városainak minden szépségét). Táborozás a város melletti kempingben.

5. nap, július 28. csütörtök

Krems - Stein (a folyón Mautern régi vásárváros és a közeli hegyen a bencés Göttweig kolostor) - Dürstein vára (megmászás) - Weissenkirchen - Spitz - Aggstein vára (aminek sziklái szinte a vízből állnak ki) - Melk. Ez a szakasz a híres Wachau, az osztrák Duna legromantikusabb szakasza, egy keskeny folyóvölgy, melyet 500-1000 méteres hegyek öveznek, sziklafalakkal, várromokkal, közöttük régi kisvárosokkal. Egyben bortermő vidék is, kellemes éghajlattal és üde növényzettel. (És feltehetően rengeteg túristával) Bicikliút a Duna mindkét partján halad, időnként átkompolási lehetőséggel. Táborozás Melk mellett.

6. nap, július 29. péntek

Melk a hatalmas bencés apátságáról, az "osztrák Pannonhalmáról" híres. Ennek megtekintése mindenképp ajánlott, és egy kis csavargás is a hangulatos város utcáin. Itt éri el a fő vasútvonal és az autópálya a Duna vonalát, így Melk az első hazamenekülési pont. A terv szerinti tekerés azonban folytatódik a Niebelung-vidéken: Melk - Böse Beuge (Gonosz Kanyar) - Ybbs (szép fekvésű kisváros nagy sportélettel; újabb menekülési lehetőség, közel a vasút) - híd - Strudengau (Örvény-vidék, az osztrák Duna egykor legveszélyesebb szakasza) - Grein (népszerű üdülőhely). Táborhely a közeli kemping.

7. nap, július 30. szombat

Legvalószínűbb, hogy itt búcsúzunk el a Dunától, és néhány kilométerre Greintől, átkelve a folyó felett, kikapaszkodva a völgyből Amstettennél fejezzük be utunkat. Elvileg megtoldhatnánk azt Linzig is, ami még további 60 km-t jelentene hasonlóan kellemes, bár kissé unalmasabb tájon. De célszerű a hazavonatozásra is időt hagyni, így ez a nap hivatalosan a hazautazónap.

A vonattal hazajutás több menetből áll: először Bécsig, ott áttekerés másik pályaudvarra, Bécstől a határig, majd Hagyeshalomtól haza.

Néhány vasúti ár tájékoztatólag:
Linz - Bécs: 26 Euro
Amstetten - Bécs: 20 Euro
Bécs - határ: 10 Euro
Bicikliszállításhoz ott is biciklijegyre van szükség, ami egy egész napra szól, és ára kb. 2 Euro.

7+1. nap, július 31. vasárnap

Ez a szokásos tartaléknap, az országon belüli hazavergődésre, illetve természeti katasztrófák esetére.

A becsült távolságok:
Győr - Dunaszerdahely: ~60 km,
Dunaszerdahely - Pozsony: ~60 km,
Pozsony - Bécs: ~60 km + eltévedés a városban,
Bécs - Krems: ~80 km,
Krems - Melk: ~40 km,
Melk - Grein: ~60 km.

Az össztáv tehát nem túl vészes (~340 km), ráadásul mindez garantáltan sík terepen, leszámítva a Duna 70-80 méteres emelkedését, de ez a szám nem tartalmazza a kitérőket és a megmászandó hegyeket, várakat. Talán túlságosan is kényelmesnek igérkezik ez a túra, de igérjük, hogy ez a kényelem csak egyszeri, kivételes eset az ORACSBITUk történetében. A táj olyan szépnek igérkezik, hogy miatta még ezt az "áldozatot" is érdemes meghozni.

A vidék "túlzott kúltúráltságából" adódóan nomád táborozásra - az első napokat leszámítva - nem nagyon lesz módunk (bár lehet, hogy akadnak fapados táborhelyek is a Duna mentén), hanem az utunkba kerülő kempingekben tanyázunk. Ezek áráról nincs pontos információnk, becslés szerint az osztrák oldalon max. 10 Euro (?) lehet fejenként naponta. Miután víz mellett haladunk - és az ottani Duna vize picit tisztább az itteniénél, még fürdőzni is lehet itt-ott.

Végezetül a szokásos jótanácsok:: Ami kell: útlevél (esetleg új típusú személyi igazolvány), biztosítás (!), bicikli (!!!), sátor, esőkabát, kirándulócucc, túlélőcsomag, némi némettudás (vagy kétkötetes Halász Előd szótár), némi pénz: Szlovák Korona váltás a határon, Euro célszerűen itthon váltandó (1 Eu ~= 250 Ft), és/vagy bankkártya. Ausztriában sajnos "nyugati" árakkal kell számolni...

Kérünk mielőbb jelezd, ha jönni szeretnél, hogy tudjuk hányan leszünk! További információk és regisztráció:

A mielőbbi viszonttekerés reményében: Speti s Tepi

vissza