Főoldalra | Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra

Meghívó a 24. Oracsbitura

Oracsbitu 24 - 2008 július 12-19.

Kedves Barátunk!

Ha nyár, akkor Oracsbitu! Így van ez már negyed évszázada, mivel minden korábbi híreszteléssel szemben idén tényleg 25 éves e miniatűr de nemes mozgalom.

Némi tanakodás után összeállt idei programunk, melyre ezennel fogadd meghívásunkat. Tulajdonképpen egy korábbi, 1997-es túránkat kívánjuk most teljessé tenni, amely a zord időjárás miatt akkor megszakadt, és azóta sem sikerült befejezni. Az idei célpont a történelmi Magyarország egyik legszebb fekvésű, és annak idején harmadik legnagyobb városa, a középkori arany és ezüstbányák színhelye: Selmecbánya és környéke. A célpontnak csillagászati vonatkozása is van, hiszen itt született Hell Miksa, a neves csillagász, az 1769-es Vénusz átvonulás Vardö szigeti megfigyelője. E város persze utunknak csak egyik állomása. A selmeci hegyek előtt még végigtekergünk a történelmi Nógrád megyén, nagy íróink szellemét követve, visszefelé jövet pedig a Garam mentén csorgunk be a Dunába. Íme a teljes program, kultúrális adalékokkal:

Júl. 12. szombat
Porhanda Zsolt felajánlásának köszönhetően olyan helyről indulunk, ahonnét még eddig sohasem: Horány világvárosából a Szentendrei szigetről. A délutáni órákban gyülekezés itt, pontosabban Zsolték épülő (felépült?) faházának később majd megadott címén. Érkezés csónakon vagy biciklivel. Este viribülés.

Júl. 13. vasárnap
Az első nap rögtön egy kicsit húzós lesz, át a Cserháton, majd a Galga és az Ipoly mentén: kb. 100 km. (A hullákat jobb kitermelni lehetőleg már a legelején...)
Horány - komp - Vác - Penc (Kozmikus Geodéziai Obszervatórium megpillantása kívülről) - Acsa - Balassagyarmat - Szécsény (kastély, országgyűlés) - Ludányhalászi.
Berkó Ernő barátunkat, a kiváló észlelőt és immár világhírű asztrotofotóst (mellesleg több korábbi Oracsbitu áldozatát) látogatnánk meg e csendes, Ipoly menti faluban.

Júl. 14. hétfő
Ludányhalászi - Ipolytarnóc (a híres őslény lábnyom lelőhely pompás látnivaló lenne, ha nem volna hétfő-kedden zárva, így legfeljebb egy sétát tehetünk a környékbeli szép erdőben) - a szlovák határ észrevétlen átlépése - Losonc - Gács/Gácsfalu (vár, templom) - Alsósztregova.
Ez Madách Imre hazája, az itteni Madách kastélyban írta az Ember Tragédiáját, és itt van síremléke is. Szállás a (sajnos) termálfürdős kempingben a falu mellett.

Júl. 15. kedd
Alsósztregova - Nógrádszentpéter (kazettás mennyezetű templom) - Nagykürtös - ha belefér, kis kitérő Szklabonyára (Mikszáthfalvára), ahol viszont Mikszáth Kálmán született - Kékkő (vár) - Szénavár - Bozók (négy sarokbástyás vár) - Hontnémeti.
Ezek már a selmeci hegyek, innentől egy nagyon szép, csendes, kanyargós út visz fel Selmecbánya felé. Mivel nem valószínű, hogy elérnénk odáig, ezért szállás valahol az út mentén a hegyek közt.

Júl. 16. szerda
Szentantal (Coburg kastély, amiben valaha a bolgár cár lakott; templom benne M.S. Mester egyetlen Szlovákiában található festményével) - Selmecbánya (Banská Stiavnica).
E város sokmindenről híres, leginkább szép fekvéséről, amit Csontvári Kosztka Tivadar festményéről is ismerhetünk. Óriási régi óvárosa a valaha szebb, gazdagabb időket idézi - egyébként a Világörökség része. A középkori bányászatnak számos emléke lelhető itt fel: bányamúzeum és bányatavak formájában. Szállás kb. 10 km-re a Bacsófalvi tó menti kempingben.

Júl. 17. Csütörtök
Pihenőnap: Városnézés, valamint az 1009 m magas Szitnya megmászása, pompás kilátással. (E sorok írója gyerekkorában járt ott, de még mindig élénken emlékszik rá.) Szállás ugyanott.

Júl. 18. Péntek
Selmecbánya - át a hegyeken - Bát - Léva - kitérő Garamszentbenedkre, megnézni a közép-európai koragótika egyik legszebb emlékét, az 1075-ben alapított bencés apátsági templomot. Szállás a Léva melletti (szintén fürdős) kempingben.

Júl. 19. Szombat
Zárónap: Léva - Zselíz (Eszterházy kastély, itt élt 6 évig a zeneszerző Schubert) - Bény (románkori templom freskókkal) - Párkány - Mária Valéria híd - Esztergom.
Újból átkelve tehát a Dunán, nem messze kiindulási pontjától itt ér véget az idei Oracsbitu.

Intelmek:

Biciklit mindenki hozzon magával, lehetőleg működőképeset, pótkerékkel, pótgumival, pótcsengővel. Ezenkívül természetesen lakhatást szolgáló alkalmatosságra is szükség lesz. Kiindulva a korabeli és a közelmúltbeli tapasztalatokból és a jelenleg érvényes időjárásból, az alkalmankénti elázás garantált.

Május 1-től a szemetes, kukás (avagy láthatósági) mellény viselése lakott területen kötelező (legalábbis Magyarországon), így hát azt is hozzatok.

Schengen lévén, útlevél már nem kell, de mivel a meglátogatni kívánt vidék sajnos mégiscsak Szlovákia része, ezért egy EU-s TB kártya kiváltása melegen ajánlott.

A túra kiváló alkalom felhalmozódott Szlovák Korona készleteink elköltésére, mivel jövőre az Euro bevezetése miatt erre már nem lesz lehetőség. Akinek pedig nincsenek ilyen készletei, Losoncon minden bizonnyal válthat pénzt.

A távolságokat a rendelkezésre álló térkép alapján nem sikerült pontosan megbecsülni, de kb. napi 50-80 km-esek. Hegyek lesznek!

Indulási helyünk pontos címét majd email-ben tudatjuk. Addigis mindenki köszörülje a biciklikerekeit és tanulmányozza a vidékről szép számmal rendelkezésre álló írott és internetes forrásokat! Kérjük jelezze, aki jönni szeretne!

Speti s Tepi

vissza