Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra

Meghívó a 30. Oracsbitura

Kedves Barátunk!

Ezennel fogadd meghívásunkat a hamarosan induló idei HARMINCADIK ORACSBITUra!

Időpontja 2014 július 13-19. Az útvonal a Dél Alföldön és a Délvidéken át vezet. Egy korábbi (röpke 21 évvel ezelőtti) Oracsbitu vonalát is érintjük, de ezúttal régi adósságunkat törlesztve az IGAZI Délvidékre is átmegyünk, azaz a mai nevén Vajdaságnak nevezett Bácskába és kicsit a Bánátba, hogy megismerjünk egy darabot abból a határon túli, de lélekben hozzánk is tartozó vidékről, ahova három évtized alatt még nem jutottunk el. Ezután Szegedet látogatnánk meg, majd békés békési tájakon kerekezve fejeznénk be a túrát.

A tervezett program a következő.

július 13. vasárnap

A korábbi terv helyett: Indulás Kiskunhalasról. (Az eredetileg tervezett bajai indulásról ugyanis, a menetrendre és a térképre pillantva kiderült, hogy túl messze lenne.) A Budapest felől jövők számára több vonat is adódik, de a 10:05 vagy a 14:05-ös a javasolt, mivel ezekről nem kell átszállni és nem helyjegyesek. Az út két és fél óra.

Miután összeszedjük magunkat, és vetünk egy pillantást Balogh István talán még működő magáncsillagvizsgálójára, elindulunk lefelé az Alföldön: Balotaszállás (e helyszín legfeljebb az idősebb generációk számára lehet ismerős, ha részt vettek azon a halasi CSBK találkozón, amelynek alkalmával a helyi pezsgőüzemben mindenki berúgott) - Öttömös - Kelebia. Itt valahol táborozunk, ebben a falu polgármestere lesz segítségünkre.

július 14. hétfő

Reggelre kelvén Kelebiáról Kelebijára kelünk át - egyben a magyar-szerb határon is. Innen csak pár kilométer e napi úticélunk Szabadka, a Vajdaság mediterrán hangulatú fővárosa, a szerbiai magyarság kultúrális központja, egyúttal a XX. század eleji magyar szecesszió (Nagyvárad mellett) legjellegzetesebb példája. Ha minden jól megy, itt csatlakozik a túrához "helyi erőnk", a város szülötte, aki jelenleg Belgrádban csillagász: Jurkovic Mónika - így igazi autentikus városnézésben lehet részünk. Csak néhány látnivaló: városháza (torony), városi múzeum, színház, zsinagóga, Korzó, az itt született Kosztolányi Dezső szobra és iskolája (ajánlott olvasmány: Kosztolányi bármely verse). A városnak jelentős biciklis kultúrája is van, számos bicikliút is átszeli.

Szabadkától csak 8 km Palics, amely a történelmi Magyarország fürdővárosai közül a leginkább megőrizte eredeti békebeli hangulatát. A palicsi tó melletti sétányon tekereghetünk, este pedig az itteni kempingben szállhatunk meg. (Ajánlott zene: a nem messze innen, Topolyáról származó Lajkó Félix A bokorból című lemeze, amely itt keletkezett.)

július 15. kedd

A palicsi tó mellett érdemes ellátogatni a Ludasi tó rezervátumba is. Palicsról át lehet biciklizni Zentára, egy füves, vad természetvédelmi területen keresztül - ami régen az egész vidéket jellemezte. Zenta döntő többségben magyar város a Tisza partján - azaz a Bácska és a Bánát határán. Itt is van városháza toronnyal, valamint a Tisza parton két emlékhely: a zentai csatáé, amikoris Savoyai Jenő csapatai súlyos vereséget mértek a törökökre, ami végül a törökök kiűzéséhez vezetett, valamint az 1944-es bácskai vérbosszúra emlékező négy kopjafa.

Az esti helyszín még nem eldöntött: vagy, amennyiben lesz lehetőség lesz rá, táborozás a Tisza parton. Zentán, vagy Tótfaluban, ami egy a XX. század elején, Tóth József földbirtokos és képviselő adományaként alapított település.

Volnának még látnivalók a környéken: Ada, Óbecse és legfőképp a bencés templomrom Arácson - de ezek bringával kicsit messze esnek. Ha úgy alakul, akkor még egy napot töltünk a Vajdaságban, ez esetben a hátralevő napok értelem szerint módosulnak.

július 16. szerda

Lassan kifelé kerekezünk a Bácskából, Magyarkanizsa, Törökkanizsa (a Tisza túloldalán), Gyála. Esetleg érinthetjük Horgost (itt született Kiss Laci, akinek a helyi kapcsolatok felleléséért tartozunk köszönettel). Gyálánál átlkelve a határon, nemsokára Szegedre érünk, hogy a Csillagvizsgálóban végre csillagászati programban is legyen részünk, és nem mellesleg az éjszakát is itt töltsük. A Csillagda vezetője, Szatmáry Károly (vagy ha nem ő, akkor valamelyik kollégája) ez alkalommal is szerettel lát minket. Többségünk persze már járt itt a megannyi változós és egyéb találkozó jóvoltából, az Oracsbitu pedig 1993-ban a "Bizonyíték arra, hogy az Alföldön is lehet biciklitúrázni" kódnevű túránk során.

július 17. csütörtök

Remélhetőleg módunk lesz beszélgetni a szegedi csillagászokkal, majd egy kis városnézést teszünk. Szeged látnivalóit valószinűleg nem szükséges részletezni. Kétfele mehetünk tovább: vagy Hódmezővásárhely felé (amerre még nem járt Oracsbitu), vagy a Maros partján Makó felé. Ez utóbbi esetben a hagyma-város megnézése mellett a Marosban való fürdőzés a parti óriás fák alatt a szervezők által engedélyezett.

Esti célunk a hazai szlovákság egyik központja, a neve is utal rá. Idézet a korabeli Oracsbitu meghívójából: "Have you ever been in Tótkomlós?" Itt vagy Tepi ismerőse, Viliék látnak vendégül bennünket, vagy valahol táborozunk. (Ajánlott olvasmány: Závada Pál: Jadviga párnája.)

július 18. péntek

Levezető nap, melynek során egyben olajipari ismereteinket is elmélyithetjük egy MOL-os üzemlátogatás formájában, majd pedig célba vesszük Nagyszénást, ahol a helyi csillagász szakkör lelkes csapatával találkozhatunk. A sietőseknek potenciális hazautazó nap.

július 19. szombat

Szombat a szokásos tartalék, illetve a hazautazás napja. Nagyszénásról tekerve Mezőtúrnál lehet elérni a békéscsabai vasútvonalat, ami Szolnokon át közvetlenül Budapesti összeköttetést jelent. Két óránként van vonat, az út 3 óra.

A jótanácsok a szokásosak: Bicikli elegendő pótgumival, sátor, esőkabát, egyebek. Ami ezen felüli, az a szerbiai átkeléssel kapcsolatos. Amerre megyünk, az többnyire máig magyarok lakta vidék, így nyelvi gondunk remélhetőleg nem lesz. "Újfajta" személyi igazolvány ("régi" talán már nem is létezik) mindenkinek kell, pénzt is kell váltani (hogy körülbelül mennyit, azt levélben még tisztázzuk). Egy Dínár 2,7 Ft, az árak talán valamivel alacsonyabbak, mint nálunk. Bár kölcsönös egészségbiztosítási megállapodás van Magyarország és Szerbia között, nem árt arra a 3 napra biztosítást is kötnünk. Elvileg be kell jelentkezni a külföldieknek, nem tudni ezt mennyire veszik komolyan, de ha az első este kempingben leszünk, ez feltehetően teljesül.

A legeslegfontosabb: MOST MÁR TÉNYLEG JELEZD, HA JÖNNI SZERETNÉL! Páran már szóltak, a többiekről legfeljebb feltételezzük, hogy jönnek.

SPeti s Tepi

vissza