Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra

Meghívó a 33. Oracsbitura

Kedves Barátunk!

Ezennel fogadd meghívásunkat az idei Oracsbitura! (A történettudomány szerint ez a harmincharmadik, amivel már jóval túlléptük a nyári olimpiák számát, bár a résztvevők számát és a bevételeket tekintve még nem vagyunk versenyképesek...)

A túra időpontja, nem kevés tanakodás után: 2017 július 13-18. Ez kicsit rövidebb a kelleténél, és szokatlanul csütörtöktől keddig tart, de így remélhetőleg mind el tudunk/tudtok jönni. Ebbe a rövidke hat napba próbáltuk belesűríteni mindazt, amit lehetett (nem mindent lehetett) - ha az idő nem tol ki velünk, reméljük sikerül végigjárni. Az előzetes visszajelzések szerint amúgy rég látott létszámban, akár 14-15-en is leszünk!

A tájegység már korábban kiszivárgott: szűkebb hazánk mediterrán vidékein kalandozunk, azaz bejárjuk Tolnát, Baranyát (na meg egy kicsit Somogyot is). A tervezett útvonal és program a következő.

1. nap, július 13. csütörtök

Vonatozás Kaposvárra, majd rövid kétkerekes városnézés, kifelé menve tisztelgés az egykori KUPÓ (Kaposvári Uránia Publikus Obszervatórium) helyszínén - Szenna - zselici előtekergés, cél a Zselici Csillagpark bemutató központ és környéke. Ezzel az első csillagászati látnivalót már ki is pipáljuk, és egyben begurulunk az első hazai Csillagos Ég Park területére. Volt már közülünk, aki járt az új Csillagparkban, de oracsbituilag mi még nem. (Sajnos ezen a napon a csillagda csak 5-ig tart nyitva, meglátjuk mit tehetünk.) Szállásunk még bizonytalan, de a közeli Zselickisfaludon szeretnénk valahol táborozni, jó idő esetén jó sötét eget látni, amíg a Hold fel nem kel és bele nem rondít.

2. nap, július 14. péntek

Indulás Zselic"valamiből" (attól függően hol alszunk) - tovább a Zselicen által - átgurulás egy kellemes erdei úton Bőszénfára, majd irány a többi "fa" és a vidék gyönyörű dimbes-dombos tájai. Az utolsó "fa" Ibafa, ahol elszívhatjuk a békepipát - onnan Almáskeresztúr - Gyűrűfű. Ez az a falu, ami 1972-ben arról lett híres, hogy kihalt. A 89-es Oracsbitun meg sem találtuk a helyét, de később lelkes nomádok újranépesítették, és azóta önellátó ökofaluként működik. Az "A" változat szerint itt szállnánk meg, hogy ismerkedjünk a helyi élettel és a helyi erőkkel. A "B" változat szerint tovább tekernénk Dinnyeberkin - Hetvehelyen (XIII. századi templom) - Abaligeten (barlang, denevér múzeum) át Orfűig, és az ottani kempingben éjszakáznánk - ahol épp akkor nincs fesztivál. Ez persze jóval hosszabb - ez már a Mecsek.

3. nap, július 15. szombat

Keresztül a Mecseken - hegyi szakasz: indulás valamelyik "fű"-ből (Gyűrű- vagy Or). Magyarhertelend - Mánfa (Árpád-kori templom) - Sikonda (esetleg strand) - Komló (valaha népes bányaváros volt, ennek mára csak az emléke maradt - például az, hogy naponta négyszer, az egykori műszakváltások idejében megszólalnak a hőerőmű gőzkürtjei. Még tekergünk az egykori bányavidéken, bezárt bányák és külszíni fejtések mentén. Zobákpusztától észak fele kanyarodunk az Egregyi Völgyben Magyaregregy felé. Kempingezés a faluhoz közeli a Máré Vára kempingben, amit egy holland család üzemeltet. Az "A" változat esetében ez egy elég tekerős nap lenne. Eredeti terveinkben szerepelt még Alsómocsolád meglátogatása, ahol az utóbbi években élénk csillagászati élet zajlik és sok szép dolog jött létre (planetárium, sétáló Naprendszer, űrsikló szimulátor, napóra, kilátó). Viszont eddig nem kaptunk tőlük visszajelzést, és ráadásul elég nagy kitérő lenne - de majd meglátjuk.

4. nap, július 16. vasárnap

Ezen a napon kevesebb a táv, több a hegy. Magyeregregy - Máré vár megmászása, majd vissza a tegnapi úton - kitérő Püspökszentlászlóhoz (püspöki kastély, templom, arborétum) - Hosszúhetény (korábbi többszörös tekerőtársunk, Balogh Jani meglátogatása?) - Dombay tó (az 1982-es nagy Perseida tábor színhelye és a legelső Oracsbitu kalandos végállomása) - Pécsvárad. Szállás az itteni táborban.

5. nap, július 17. hétfő

Lassan kigurulunk a Mecsekből, de azért egy-két fontos helyszínt még felkeresünk. Pécsvárad (vár) - Zengővárkony. Itt a közeli gesztenyésben van a jeles utazó, természetjáró, ismeretterjesztő, Rockenbauer Pál sírja. Neki és csapatának köszönhetjük a "Másfélmillió lépés Magyarországon", a "Még egymillió lépés" és a "Kerekek és lépések" tévésorozatokat és a Dél-Dunántúli Kék Túrát is, aminek vonalát többször is keresztezni fogjuk. Őt akár eszmei példaképünknek is tekinthetjük, mivel ezeket a biciklitúráinkat igyekszünk az ő általa képviselt szellemiségben szervezni. Ez szó szerint is igaz, mert e sorok írója a nyolcvanas években személyesen is beszélt vele, mikoris pont a következő Oracsbituhoz kért inspirációkat tőle. Tovább a régi 6-os úton, ami már bringaút - Mecseknádasd (újabb nagyon szép Árpád-kori templom) - kiugrás Óbánya felé majd vissza. Mecseknádasd felől vagy Hidas - Bonyhád felé mehetünk, vagy levághatjuk ezt a részt, ha Ófalutól át tudunk kelni egy lápon Zsibrik felé. Mőcsénynél összeér a két irány, itt szívesen meginnánk egy jó bort egy pince mélyén, ez ugyanis már a szekszárdi borvidék. Szállásunk a Szálka melletti tónál a kempingben. Merő véletlenségből Hegedűs Tibi épp diákolimpikonokat készít fel Szálkán, így vele is találkozhatunk - vagyis Hege idén sem ússza meg az Oracsbitut, pedig most szándékosan nem akartunk Bajáig elmenni. Egyébként Szálkán is vannak jó borok.

6. nap. július 18. kedd

Sajnos ez már az utolsó napunk, amit a szekszárdi és a mórágyi dombok között töltünk. Szálka - Grábóc (szerb ortodox kolostor és templom). Potenciális de elég időigényes ipari látnivaló lenne a nemrég épült földalatti atomhulladék temető megnézése Bátaapátiban. A másik célpont Magyarország legszilárdabb pontja, a Mórágyi-rög. A Velencei hegység mellett az országban csak itt bukik ki a felszínre az ősi gránit kőzet, amelynek elmozdulása rendkívül kicsi - ezért érdemes errefelé atomot temetni. A falu melletti régi kőbánya ma geológiai emlékhely. Végső célunk Szekszárd, ahova vagy a fő vagy a nagyobb kitérőt jelentő Gemenc menti úton juthatunk el. Itt reményeink szerint (újból) találkoznánk örökös ős-oracsbitus társainkkal, Gabival és Ibolyával.

Az Oracsbitu itt hivatalosan véget ér, de keressük annak lehetőségét, hogy aki nem szeretne okvetlenül aznap hazautazni, annak szálláslehetőséget találjunk.

Intelmek

Hogy ne ismételjük a szót: mindenki vegye elő az előző évek meghívóit, azokban minden jótanács benne van. Külföldre nem megyünk, így extra óvintézkedésekre nincs szükség, csak a józan észre. A cél, hogy ne kelljen örökké biciklit szerelni - de embert se!

SPeti s Tepi

vissza