Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra

Meghívó a 35. Oracsbitura

Kedves Barátunk!

Ezennel ebben az évben is fogadd meghívásunkat a hamarosan induló 35. Oracsbitura!

Tavaszi tekergéseinket követően az idei nyári túránk helyszíne ismét Magyarország, időpontja pedig 2019. július 19-25, péntektől csütörtökig, kivételesen hosszabbítási lehetőséggel. A felvidéki és Vág-völgyi terveinket egyelőre félretéve a Dunántúlt vesszük célba, de ez alkalommal nem a déli, hanem az északi felét. Nem marad ki a csillagászat sem: kerékpárjainkkal több csillagvizsgálót is meglátogatunk, napórákat keresünk fel, sőt, az egykori űrtávközlési állomást is útba ejtjük.

Július 19. péntek

A Székesfehérvárra való eljutás a Déliből 9:10-kor, Kelenföldről 9:17-kor induló zónázó vonattal javasolt. Ha nem érnénk el, vagy nem férnénk fel, pótvonatként javasoljuk a Kökiről 9:27-kor, Kelenföldről 9:50-kor induló vonatot. Találkozó a székesfehérvári vasútállomáson.

Táv kb. 36 km

Szállás: Balatonfűzfő, Balaton Csillagvizsgáló

Július 20. szombat

Megkezdjük hazánk egyik legszebb tájegységének, a Balaton felvidéknek (újra) felderítését. A Balaton partvidékével indítunk, majd az ún. Római-utat követve kerülünk egyre beljebb a dombok és falvak közé.

Táv kb. 58 km

Szállás: Taliándörögd, Reniéknél

Július 21. vasárnap

Folytatjuk felfedező utunkat a Káli-medence, majd a Tapolcai-medence látnivalóival, jellegzetes, vulkanikus eredetű tanúhegyeivel.

Táv kb. 51 Km

Szállás: Sümeg, Kovakő kempingben, faházak

Július 22. hétfő

Az útirányt a Marcal-medence kissé elfeledett tájai felé vesszük.

Táv kb. 50 Km

Szállás: Mesteri, termálfürdő és kemping

Július 23. kedd

Utunk a Marcal-medence és Bakonyalja tájain kanyarog.

Táv kb. 48 Km

Szállás: Pápa, Várkert Termál Camping

Július 24. szerda

A Pannonhalmi Tájvédelmi körzet a Bakonyaljához tartozó kistájegység. Ez a szép táj már ősidők óta lakott volt. A mai Pannonhalma helyén egykor létezett római település neve Civitas Pannonia. A Bencések 996-ban jelentek meg, a kolostor királyi alapítású.

Táv kb. 53 Km

Szállás: Nyúl, csillagvizsgáló (Szitkai Gábor)

Június 25. csütörtök

Intelmek:

Tavaly is ezt írtuk (s idén sem teszünk másként): "Hogy ne ismételjük a szót, mindenki vegye elő az előző évek meghívóit, azokban minden javaslat benne van." A lényeg: A bicikli működjön és ne romoljon el! A gazdája működjön és ne romoljon el! Sátor, esőkabát erősen nem árt! Ha valaki elbír egy picike binoklit vagy monoklit, annak örülni fogunk.

És ami a legfontosabb: szólj/írj hogy jössz! (ha eddig még nem tetted meg)

A visszaszámlálás megkezdődött, kerekekre fel!

Jani s SPeti s Tepi s Zal

vissza