Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra

Meghívó a 36. Oracsbitura

Kedves Barátunk!

Az idei tavasz sok bizonytalanságot hozott, a vírushelyzet miatt volt amikor úgy tűnt, hogy példátlan módon meg se tudjuk tartani idei túránkat, de úgy tűnik elhárultak a veszélyek.

Gondoltunk még arra, hogy idei tekergésünket speciális, a koronavírus tapogatóihoz hasonló kis csápokkal felszerelt gumikkal tegyük meg, de a gyártó jelezte, hogy csupán az ellen való vakcinával egyidőben fogja ezt a piacra dobni, etikai okokból. így tehát: Ezennel fogadd meghívásunkat az idei 6x6=36. Oracsbitura, melynek időpontja:

2002 július 27 - augusztus 2

és mottója: Jobb ma egy túzok mint holnap három veréb.

Ahogy az már kiderült, idén a biztonság kedvéért határainkon belül maradva egy olyan tájegységre megyünk, ami még kimaradt tekergéseinkből: az Alföld délkeleti csücskébe, a Sebes-Kőrös és a Berettyó vidékére, valamint a Debrecen melletti Erdőpusztára, végül pedig a nevezetes de testületileg eddig soha fel nem keresett Debrecen városába - legeslegvégül pedig még annál is tovább a Hajdúságba. A csillagászati témájú látnivalók főleg ez utolsó két napra koncentrálódnak (bár, ha még látszani fog akkor az üstökös, annak az alföldi sötét égen való megfigyelését is oda sorolhatjuk).

Elsősorban a természeti látnivalók: vizek, puszták, madarak nyomába megyünk, eleinte a Kőrös-Maros Nemzeti Park, majd a Bihari Sík és a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet területén, nagyrészt az Alföldi Kék Túra vonalát követve. Hegyektől nem kell tartani. Jöjjön hát a program:

1. nap, július 27. hétfő

A tekerés Gyomaendrődről indulna, ahová szerencsére jó vonat összeköttetés van a Keletiből: minden óra 10-kor indul, az út kb. 2 óra. Ha túl sokan akarunk így menni, lehet, hogy nem férünk fel mind biciklistől a vonatra, és 2-3 vonatra szétkenődve kell utazni, ezért célszerű lenne már a reggelieket megcélozni, és nem délben próbálni indulni. (Pontos egyeztetés majd az indulás előtt.)

Már csak azért is jó lenne sietni, hogy kicsit körülnézzünk a városban (Kner nyomda múzeum, Kőrös part, már nem létező motormúzeum helye) és tudjunk élelmet vételezni. Az első napi táv csak 20 km, Dévaványa - Réhely, ahol a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontot látogatnánk központilag meg. Itt van egy kiállítás a túzokkeltetésről, és persze meg is lehet nézni a madarakat és más őshonos állatokat, illetve végigjárni egy tanösvényt. Vannak bringa útvonalak is. Mindezeket még ezen a napon kéne nyélbe ütni - mert jobb ma egy túzok...

Illendő lenne 4 óra előtt odaérni. A szállásunk is itt lenne, lehet sátorozni némi mérsékelt díj mellett.

Sterbetz István Látogatóközpont
Túzok

2. nap, július 28. kedd

Ez lenne a leghosszabb nap, már ami a távolságot illeti. Remélhetőleg ekkor a társaság még jó erőben lesz. Lélekben vagy ténylegesen - ahogy az út engedi - az Alföldi Kék vonalán haladnánk: Kőrösladány (Sebes-Kőrös elérése és feltankolás) - Vésztő-Mágor (Csolt monostor rom, történelmi emlékhely és szoborpark) - Okány - Zsadány - Biharugra (ez már a határnál van). A táv 70-80 km, a cikkcakkoktól függően.

Itt a Bihari Madárvárta területén táboroznánk, amit másnap néznénk meg - addig várjuk a madarakat...

Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely
Bihari Madárvárta

3. nap, július 29. szerda

A madarak megnézése után elhagyjuk Békés megyét és átkelünk Hajdú-Biharba. Kőrösszakálnál meghallgatjuk a vízállásjelentést és búcsút veszünk a Sebes-Kőröstől, majd átszeljük a Bihari Síkot a Berettyóig: Furta - Zsáka - Bakonszeg (Bessenyei György, a felvilágosodás nagy remetéjének emlékháza) - Berettyóújfalu (XII. sz-di Herpályi Csonkatorony). Ez a vidék valaha mocsár volt, mára lecsapolták, de most is gazdag madárvilág lakja. Ha a társaság addigra ki lenne éhezve, Berettyóújfalun a Mátyás-Ranchon ez enyhíthető. Innen még 7 km-t kell tekerni Szentpéterszegig, ahol a horgásztónál egy jurta mellett táborozhatunk. A táv kb 50-60 km.

Bihari-sík Tájvédelmi Körzet
Horgásztó

4. nap, július 30. csütörtök

Még mindig a Bihari Síkon: haladunk a Berettyó mentén amíg tudunk és az autópálya építés valamint a határ utunkat nem állja. Hencida - innen nem Bonchidáig, mert ott már jártunk, hanem a folyó gátján Pocsaj, majd - Cserekert - Létavértes. Itt már átérünk az Érmellékre, aminek nagyobbik része a túloldalon van, és némileg megváltozik a táj. A napi táv (eltévedéssel) 40-50 km.

Potenciális szállásunk Létavértestől északra egy erdőmélyi gyönyörű lovastanya lenne, ahol a huszár hagyományőrzés körül forog minden. A szállás csak a vendégházban lehetséges, és a költsége magasabb az előtte-utáni napokénál (5 ezer Ft/fő), de az ajánlásokból úgy gondoljuk, megéri. Szintén Kék Túra útvonal. Helyben készített vacsorával is tudnak fogadni bennünket.

5. nap, július 31. péntek

Erdőpuszta a neve a határ és Debrecen közti térségnek, bányatavakkal, erdőségekkel és tanyákkal. Erre tekeregnénk ezen a napon: Létavértes (Irinyi János emlékszoba) - Kokad - Álmosd (Kölcsey emlékmúzeum) - esetleg Bagamér (aki a fagyit maga méri) - majd keletnek Debrecen felé, ha belefér, az egykor szebb napokat látott Vekeri-tó érintésével. A civis város számunkra fontos lakói a Szabó lányok, azaz Edit és Erás, akik az első három Oracsbitu és egykori észlelőtáborok oszlopos tagjai voltak. Editék háza lenne a cél Debrecen szélén, ahol slambuccal várnak minket és a kertjükben kipihenhetjük fáradalmainkat. A táv 50-60 km.

Hajdusági Tájvédelmi Körzet

6. nap, augusztus 1. szombat

A szombati napunk ébredezéssel és exkluzív debreceni városnézéssel telik. Az ország második legnagyobb városáról van szó, jókora területi kiterjedéssel, benne gazdag csillagászati vonatkozású élettel, számos amatőrtársunkkal. Régi debreceni barátaink igyekeznek egy olyan speckó biciklis útvonaltervet ajánlani nekünk (a néhai és jelenlegi csillagvizsgálótól és a számos napórától a Nagyerdőn keresztül akár az épülő BMW gyárig és a most megújult Zsuzsi vasútig), amelynek élményében az átlagtúristák sosem részesülhetnének. Ez követően Hajdúhadház felé vesszük az irányt, ahová már sok-sok évvel ezelőtt is csalt bennünket Hadházi Csaba. A Hercules Csillagvizsgálóban ér véget az idei Oracsbitu aktív része, de más meglepetés is vár bennünket a végcélban. A napi táv várhatóan nagyságrendileg 40-50 km.

Hercules Observatory

7. nap, augusztus 2. vasárnap

Már csak a hazautazás van hátra. A józanodás után nem elkapkodott szétszéledés, nem muszáj sietni, kinek-kinek mennyire sürgős. Szerencsére sok vonat van Nyíregyháza felől Budapestre, a Kökibe 2 óránként közvetlen is, plusz Cegléden keresztül átszállósak is, az út 3 - 3 1/2 óra.

Különösebb intelmeket most sem írunk. Vegyétek elő a sok évvel ezelőtti meghívókat ez ügyben. Viszont esőre, szúnyogokra készüljetek, azok biztos lesznek. Lehet, hogy idén nem lesz olyan meleg mint máskor, de mivel nem árnyas erdőkben és keskeny völgyekben fogunk biciklizni, így készüljetek a hőgutaütésre is.

Az óra ketyeg, már nem sok nap van hátra a rajtig. Azért szólj hogy jössz!!!

SPeti s Tepi + Zal (a lelkes adatgyűjtő aki sosem tud eljönni)

vissza