Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra | Előző | Következő

Oracsbitu 6

1990 július 7-15.

Szabad szelek szárnyán - az Őrségtől a Fertő tóig

1990 a rendszerváltás éve volt, tele voltunk reménnyel és örültünk a hirtelen beköszöntött szabadságnak. Sokan úgy hittük, hogy most már eljött a jó világ. Messze voltunk még az EU-tól, de végre tényleg megnyílt előttünk a Nyugat: szabadon járkálhattunk ki-be a határon. Magától értetődött, hogy túránk Ausztriába vezetett, méghozzá olyan útvonalon, hogy minél többször (majd minden nap) keresztezzük a határt - a lebontott vasfüggönyt. Nem is olyan rég még a nagyon is létező vasfüggöny szögesdrótja mellett bicikliztünk - most pedig csak fel kellett mutatni az útlevelünket, és akár megállás nélkül továbbtekerhettünk a határon. Ma már persze ebben semmi különös nincs, de akkor ez óriási élmény volt.

Voltak persze látnivalók is, nem is akármilyenek, mind a magyar, mind az egykor magyar, ma osztrák oldalon, Burgenlandban. Régi templomok, várak, az Írottkő a túlsó oldalról (amit korábban még innen sem volt szabad megmászni), a kismartoni csillagvizsgáló és rengeteg gondozott napóra - na meg takaros burgenlandi falvak egyforma fűnyírókkal minden kertben. De (e sorok írója számára legalábbis) mégiscsak az itteni oldal volt az érdekesebb és barátságosabb. Köszönhető volt ez persze vendéglátóinknak is Őriszentpéteren, Szombathelyen, Ágfalván, és annak is, hogy idehaza mégiscsak szívesebben szeretünk vadtáborozni - úgy mint a kőszegfalvi erdő kellős közepén véletlenül talált vadászház udvarán. Az utolsó napon pedig valószínüleg legtöbbünk először fürödhetett meg a Fertő tóban.

Útvonal: utvonal

Zalaegerszeg - Őrség - Szentkút - Németújvár - Szombathely - Ják - Felsőcsatár - Rohonc - Írottkő - Léka - Kőszeg - Felsőpulya - Doborján - Sopron - Kismarton - Ruszt - Hegyeshalom.

Össztávolság: 423 km

Résztvevők:

Bárdos Tibor, Bársony Erika, Dunai Rezső, Havassy Dóra, Horváth Anna, Kiss Tünde, Pálos Judit, Posztobányi Kálmán, Spányi Péter, Szabó Sándor, Tepliczky István, Voith László, Voith Petra, Wolfart Béla.

Meghívó: meghivo

foto

Krónika

1. nap: Zalaegerszeg - Őriszentpéter

Zalaegerszeg - Zala völgye - Hegyhátszentjakab - Őriszentpéter. Szállás Dóri nagymamájánál. (50 km)

2. nap: Őriszentpéter - Pinka patak partja

Őriszentpéter - őrségi tekergés - Szentgotthárd - Szentkút (határ) - Németújvár. Alvás és ébredés a Pinka patak partján, egy búzásban (lásd a fenti nagy fotót). (51 km)

foto foto foto foto foto foto foto

3. nap: Pinka patak partja - Szombathely

Dél-burgenlandi falvak - határ - Szombathely. Szállás a szombathelyi Gotthard Jenő Csillagvizsgáló kertjében. (74 km)

foto foto

4. nap: Szombathely

Esőnap Szombathelyen, Csillagvizsgáló és városnézés. (0 km)

5. nap: Szombathely - Kőszegfalva

Szombathely - Ják - Felsőcsatár - Bozsok - határ - Rohonc - Írottkő megmászása hátulról - Léka - Kőszeg. Táborozás egy elhagyott erdei vadászház kertjében, Kőszegfalva mellett. (55 km)

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

6. nap: Kőszegfalva - Ágfalva

Kőszeg - határ - Felsőpulya - Doborján (Liszt Ferenc szülőháza) - Kópháza (határ) - Sopron - Ágfalva. Szállás Anna szüleinek szőlőjében. (60 km)

foto foto foto foto foto foto foto

7. nap: Ágfalva - Lajta hegység

Sopron - határ - Kismarton: csillagda látogatás és napórák. Szállás egy barátságtalan tisztáson a Lajta hegységben. (48 km)

foto foto foto foto foto foto foto

8. nap: Lajta hegység - Hegyeshalom

Fertő tó kerülés pihenővel és fürdőzéssel Ruszton - Miklósfalva (határ) - Hegyeshalom. (85 km)

foto foto foto

Fotók: Spányi Péter

vissza a főoldalra