Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra | Előző | Következő

Oracsbitu 5

1989 július 13-22.

Két keréken Délvidéken

Az első években még könnyű helyzetben voltunk a túra útvonalának kiválasztásánál, mivel még sok hely volt az országban, ahol nem jártunk. Így esett ez az ötödik Oracsbituval is, amely ezúttal a "Délvidéket" vette célba. Ez persze nem egyetlen tájegységet jelentett, hanem nagyon is sok, különböző vidéket ölelt fel. Elindultunk Tolnából, tettünk egy kis kitérőt az Alföldre, majd a Mohácsi szigetet átszelve Dél-Dunántúlt tekertük végig. Bejártuk Villány környékét, az Ormánságot és Somogy legszebb tájait, benne a Zselicséggel, végül a Mecsekben kötöttünk ki. Történelmi emlékhelyekben, természeti látnivalókban és csillagászati vonatkozású programokban egyaránt gazdag volt ez a túra. Akik velünk voltak, biztosan emlékeznek még rá.

Útvonal: utvonal

Kajdacs - Szekszárd - Gemenc - Bátaszék - Baja - Vaskút - Mohács - Bóly - Villány (Szársomlyó) - Siklós - Máriagyüd - Babarcszőlős - Kórós - Sellye - Drávaiványi - Tótújfalu - Barcs (ősborókás) - Szigetvár - Turbék - Hencse - Zselic (Bánya - Bőszénfa - Ibafa) - Gyűrűfű - Szentlőrinc - Cserkút.

Össztávolság: 410 km

Résztvevők:

Bárdos Tibor, Dömény Gábor, Dringó László, Dunai Rezső, Halmi Gábor, Havassy Dóra, Horváth Anna, Kiss Tünde, Palánki János, Posztobányi Kálmán, Spányi Péter, Szabó Sándor, Tepliczky István, Voith Petra, Wolfart Béla, Zalezsák Tamás.

"Támogatóink", vendéglátóink, szimpatizások

Kajdacs: Ságodi Ibolya - Dömény Gábor, és akik még ott voltak de nem tekertek velünk: Deli Judit, Kalmár Tamás, Nyerges Gyula, Steiner András; Bajai Csillagvizsgáló: Jager Zoltán, Veress Ferenc; Vaskút: Vaskúti György, Rideg László; Bóly: Szabó Sándor; Babarcszőlős: Halmi Gábor; Cserkút: Zalezsák Tamás.

Meghívó: meghivo

foto

Krónika

0. nap, szombat: Kajdacs - Tengelic

Gyülekezés az Oracsbitu "őshazájában", Kajdacson, az iskolaként üzemelő Kastélyban, Dömény Gabi szolgálati helyén. Délután ismerkedés a hangulatos tolnai vidékkel, többek közt kitekerés Palánki Janiékhoz Tengelicre.

foto foto foto foto foto foto foto

1. nap, vasárnap: Kajdacs - Baja

Indul a menet: Kajdacs, Szekszárd - városnézés, majd Gemencelés: a bringákat kisvonatra cserélve döcögés a gemenci erdőben. Átkelés a rozoga vashídon a Duna felett, majd irány Baja, a Csillagvizsgáló. Ott is alszunk a csillagda kertjében.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto

2. nap, hétfő: Baja - Bóly

Baja - csillagvizsgáló és városnézés. Ezután látogatás a kettőscsillagok "nagy öregjénél" Vaskúti Györgynél Vaskúton. Ezzel alföldi kitérőnk véget is ért, a Mohácsi-szigetet átszelve átkomplás vissza a Dunántúlra. A mohácsi csata emlékparkjának megtekintése alkonyi fényekben, majd begurulás Bólyra, Szabó Sanyiékhoz. Itt egy igen kellemes estét töltünk a falu határában álló borospincében, jelentős vörösbor társaságában.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

3. nap, kedd: Bóly - Babarcszőlős

Ez a nap a villányi (bor)vidéken telik: szársomlyói szoborpark, siklósi vár, máriagyüdi kegyhely, és természetesen bormúzeum. Este megmásszuk a Babarcszőlős melletti hegyet, hogy feljussunk aznapi szálláshelyünkhüz, Halmi Gáborék nyaralójához. Nagy szerencsével itt vészeljük át az átvonuló hidegfrontot.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

4. nap, szerda: Babarcszőlős - Barcs

Az éjszakai esőnek hála, tengelyig érő sárban és dagonyában toljuk le a bicikliket a hegyről, majd túránk "legegzotikusabb" szakasza, az Ormánság felé vesszük utunkat. Dráva melléki csendes, eldugott kis falvak következnek, szép református műemlék templomokkal (Kórós, Drávaiványi, Tótújfalu). Kiszaladunk a teljesen vad, bozótos, szúnyogos Dráva partra is, ami ekkor még határsáv, az egykori Vasfüggöny része, de már senki nem lő ránk. Este gyönyörű helyen, a barcsi ősborókásban táborozunk és tábortüzelünk.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

5. nap, csütörtök: Barcs - Bánya (Zselic)

Szigetvár - vár, emlékezés Zrínyi Miklósra, majd kitekerés Turbékra. Az ottani templom helyén temették el a nagy ellenfél, a vár ostroma idején meghalt Szulejmán szívét. E hely ma is a mohamedánok egyik zarándokhelye. Hencsén pedig a hazai észlelő amatőrcsillagászat kiemelkedő alakjának, az előző évben elhunyt Szentmártoni Bélának emléke előtt tisztelgünk, napórát formázó síremlékénél. Estére elérjük a Zselic határát, szállás az út menti fűben Bánya falu mellett.

foto foto foto foto foto foto foto

6. nap, péntek: Bánya - Cserkút

Az utolsó nap a gyönyörű Zselicben tellik. Bánya után egy csodszép erdei útön végigszeljük az erdőséget, Bőszénfánál lukadunk ki. Ezután az Ibafai pipamúzeum, majd egy kis kaland következik: Meg szeretnénk találni Gyűrűfűt, a hatvanas években elnéptelenedett falut. Hosszas bolyongás hegyoldalakon és erdőkben (lásd a fenti fotót), de a falu helye nincs sehol. Talán néhány elvadult gyümölcsfa jelzi azt, hogy mégis jó helyen járunk. Estére nagy nehezen lekeveredünk a főútra, és egy végső tekeréssel megérkezünk a már a Mecsekban levő Cserkútra, Zalezsák Tamásék telkére, ahol finom háziborral ünnepeljük meg a túra végét.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

7. (ráadás) nap, szombat: Pécs

Ténfergés Pécsen, hazautazás.

Fotók: Spányi Péter

vissza a főoldalra