Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra

Oracsbitu 31 - 1. nap, július 25. szombat

Győr - Sárrét (60,5 km)

Véletlenül, átlag tíz évenként (1985, 1994, 2005, 2015) Győrből indul az Oracsbitu. Ebben az évben viszonylag kis csapat állt össze, induláskor az is több darabban érkezett a starthelyre. Az első négyfős csoport (Gyula, János, Gyuri, Speti) kellemes hűtött piros Flirt személyvonattal utazott, miközben szombaton még tombolt a csaknem egész nyáron kitartó kutya hőség (ami csak az Oracsbitu idejére hagyott alább másnap). Mielőtt elindultunk volna, a belvárosi parkban viszontláttuk régi túrázó társainkat, Virágot és Marcit négy gyerkőccükkel. Jó volt újra találkoznunk, mivel ebben a konfigurációban ők most egy ideig nem oracsbitu-képesek (bár náluk sose lehet tudni..). Csatlakozott a társasághoz még Pete Gabi is feleségével és nemrég született gyerekükkel.

Búcsút véve a fogadóbizottságtól, rövid győri tekergés után elindultunk a határ felé vezető elég vacak, padka nélküli főúton, élénk kamionforgalommal kísérve. Átkelvén a határt jelentő Duna hídon, Medvénél végre letérhettünk a főútról, és jóval nyugisabb körülmények közt Bős felé vettük az irányt. A nagy melegre való tekintettel a vízlépcső megtekintését kihagytuk, így is majdnem kiszáradva értünk Bősre, ahol viszont egy jó adag sör regenerált minket. Dunaszerdahelynél már gyülekezni kezdtek a fellegek, és ahogy elhagytuk a várost, a meleg eső is elkezdett cseperegni. Szerencsére Sárrét már nem volt messze, este hétre meg is érkeztünk a focipálya melletti UMa Csillagvizsgálóhoz - 10 év után újból, igaz, akkor még a csillagda nem állt.

Csörgei Tibor, felesége és lányuk fogadott minket. Kedvesen megitattak, megetettek, majd megnéztük az azóta felépült impozáns csillagvizsgálót az új (átmeneti?) nagy távcsövet és a falára szerelt video meteoros kamerákat. Este átvonult felettünk a hidegfront, de mivel tető volt a fejünk felett, igy megúsztuk. Tepiék nem kerültek elő, mint kiderült, Tatán ők nem úszták meg, a házuk is beázott, igy ők csak másnap idultak útnak - akárcsak Györgyi és Zsolt.

foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"

Fotók: Dolánszky György, Oláh János, Spányi Péter.

következő   vissza