Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra

Oracsbitu 37 - 1. nap, vasárnap

Siófok - Ozora

A tegnapi csapat elindult Aligáról Siófok felé. Speti a kiszemelt vonattal egyedüliként utazott le, a tervezett Zamárdi helyett Siófokra, hogy a többieknek ne kelljen még tovább tekerniük a Balaton mentén. A hivatalos rajt innen volt (km számláló lenullázva). Ez persze azt is jelentette, hogy a "tényleges névleges" rajt nem a tervezett helyen történt (Tabon), mivel innen már nem lett volna érdemes arra tekerni.

Egy jó kis fürdőzés után elhagytuk a szörnyen zsúfolt Siófokot és Balatont, és a elindultunk Ságvár felé. Jó kis bicikliutakon, repceföldek mellett és itt-ott süketszoba-szerűen csendes vidéken haladtunk Nagyberényen át Mezőkomáromig. Ott a kocsmában azt javasolták nekünk, hogy ne az autóúton kerüljünk nagyot, hanem a Sió mentén menjünk tovább, ahol ők autóval is szoktak járni. Néhol ugyan derékig ért a fű, de ez mégis jó ötlet volt. Lehetett haladni, szép volt a táj, csak kár, hogy a csatornában alig volt víz, sáros pocsolya árválkodott helyette, mivel a balatoni zsilipek építés miatt le voltak zárva. 12 km után megérkeztünk Ozorára, aznapi célunkhoz. Ott a Sió hídjáról Tamás és Bernárd egy kötélen leeresztett mágnessel kincskeresésbe kezdtek, mérsékelt sikerrel.

Felhívtuk a polgármester asszonyt, akivel Zal megállapodott a szállásról. A falu "civil házában" laktunk teljesen jó körülmények közt, paplanos ágyban alhattunk 3000 Ft-ért. De este még persze elsétáltunk a kocsmába ahol egy rögtönzött harmónika koncert áldozatául estünk, megcsodáltuk a régiség és kacat kereskedő udvarokat (Ozora specialitása ez, messzi földről járnak ide vevők), este pedig - a polgármester asszony által meghirdetett - csillagászati bemutatót tartottunk. Igaz, hogy se sötét, se derült ég, se távcső nem volt, de így is sikerült egy jó kis előadást tartanunk az amatőr és a profi csillagászatról, és jól elbeszélgetnünk 15-20 érdeklődő falubélivel. Jó este volt, kérték is, hogy máskor is tartsunk hasonlót.

Napi táv: 42,3 km

foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"

Fotók: Spányi Péter

előző   következő   vissza