Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra

Oracsbitu 37 - 3. nap, kedd

Rácalmás - Fülöpszállás

Reggel összeszedelődzködtünk és visszagurultunk a városba, ahol folytattuk a városnézést a dunaújvárosi részen: színház, egyetem, vasmű. Györgyinek és Zsoltnak haza kellett mennie, ezért ők az állomásnál kiszálltak a túrából. Ezután elindultunk neki a Dunának: Áttekertünk a Pentele hídon, félúton megálltunk a szélesen elterülő folyó felett, átérve pedig Dunavecsénél legurultunk a túlpartra, ahol fürödni is lehetett. Innen egy nem létező de jól járható mezőgazdasági úton elgurultunk a Fúzvölgyi csatornáig (Nagy Ér), ami a Duna és Tisza között kanyarog. Egy nagyon szép, csendes, romantikus helyen ismét megfürödhetett aki akart.

Innét egy kissé lélekölő (a térképen szintén nem szereplő), betonlapokból összerakott nyílegyenes úton mentünk tovább a tűző napon közel 10 km-t, amíg végre elértük a valódi autóutat, ami Szabadszállásra vezetett. Ott viszont kárpótlásul aznapi házigazdánk, korábbi oracsbitus és persze amatőrcsillagász, Mojó várt minket a Zöld Ászban és nagyvonalúan az egész társaságot meghívta vacsorára. A kaja után, napnyugtakor még volt időnk kitekerni a falu szélére, a Dörmögő házhoz, ami József Attila morcos nagyapjáé volt - itt töltötte több nyarát a költő, róla írta a Dörmögő című versét.

E napi utolsó kilométereinket Fülöpszállásig kellett csak megtenni. Szállásunk a majdani közösségi ház volt, éppen átalakítás előtti/alatti állapotában, azaz kissé romos de tágas szobákban. Estére végre begurult Bíbornye is autóval, aki csak mostanra tudott elszabadulni a munkahelyéről. Begurult Betti és Attila is bringával - ők tényleg be voltak gurulva, mert Tasstól (csak az elméletben létező) járhatatlan utakon és susnyásokon kellett átverekedniük, amíg valahogy ideértek. Miután végre így összegyűlt a nép, éjszakába nyúlóan jót beszélgettünk, sok mindent megtudtunk a villamosenergia elosztás rejtelmeiről, a meggondolatlanul felszerelt napelemparkokról és a helyi kiskirályokról. Mindeközben odakint fantasztikus tiszta, derült ég volt, amiből egy irdatlan nagy diófa miatt nem sokat láttunk.

Napi táv: 61,4 km

foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"
foto"

Fotók: Spányi Péter, Tepliczky István.

előző   következő   vissza