Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra | Előző | Következő

Oracsbitu 10

1994 július 10-16.

Jubileumi nosztalgiatúra a Dunántúlon

Négy év után tértünk újból vissza a Dunántúlra. Ez a jubileumi tizedik Oracsbitu szép hosszúra sikerült, először északról dél felé szeltük át az országot, majd egy nagy hurkot tettünk felfelé. A túra "célvidéke" - a Bakony és a Balatonfelvidék (első túránik színhelyei) mellett - Zala megye dimbes-dombos tája volt. Ez a táj nemcsak szép, de amatőrcsillagászokban is gazdag - így sok kedves amatőrtársunk vendégszeretetét is élvezhettük.

Útvonal: utvonal

Abda - Győr - Pannonhalma - Bakonycsernye - Bakonyszentkirály - Csesznek - Bakonybél - Farkasgyepű - Ajka - Pula - Nagyvázsony - Kapolcs - Zánka - Kékkút - Nemesgulács - Tapolca - Szentgyörgy hegy - Várvölgy - Keszthely - Alsópáhok - Sármellék - Nagyrada - Zalaszabar - Zalavár - Kányavár - Zalakaros - Nagykanizsa - Borsfa - Eszteregnye - Oltárc - Bázakerettye - Pördefölde - Szentpéterfölde - Gutorfölde - Söjtör - Bak - Gellénháza - Zalaegerszeg.

Össztávolság: 460 km.

Résztvevők:

Becz Miklós, Dringó László, Havassy Dóra, Horváth Anna, Kiss Tünde, Nyerges Gyula, Posztobányi Kálmán, Rudas Katalin, Spányi Péter, Szabó Erika, Szabó Sándor, Szalma Zsolt, Tepliczky István, és még további ketten (? és ?).

Vendéglátóink: Bierbauer Zsuzsa (Abda), Fidrich Róbert (Bakonycsernye), Szabó Róbert (Ajka), Hardi Ferenc (Tapolca, Szentgyörgy hegy), Pető Zsolt (Nagyrada), Szutor Péter (Zalaszabar).

Meghívó: meghivo

foto

Krónika

0. nap, szombat: Győr - Abda

Találkozó és városnézés, tekergés Győrben, majd délután kitekerés Abdára, Bierbauer Zsuzsáékhoz. Zsuzsóék látták vendégül a társaságot az első éjszakára.

foto

1. nap, vasárnap: Abda - Bakonycsernye

Elindult a túra, először egy győri tiszteletkör és rövid esőszünet után Pannonhalmára. Pannonhalmán megtekintettük a híres bencés apátságot, benne Tepi egykori iskoláját és osztályát is. Ezután tekertünk tovább a Bakonyba. Bakonycsernyén régi amatőrtársunk, Fidrich Robi látott vendégül. (73 km)

foto foto foto foto foto

2. nap, hétfő: Bakonycsernye - Ajka

Bakonyi csavargás következett, itt-ott csendes földutakon, közben megmásztuk Csesznek soha el nem készülő várát. Esti vendéglátónk Szabó Róbert volt, Ajkán. (85 km)

foto foto foto foto foto

3. nap, kedd: Ajka - Szentgyörgy hegy

Kabhegy, Nagyvázsony, Pula, majd ebéd Kapolcson. Az Oracsbitu "hazai pályán" tekert, át a Káli medencén, célpontunk - már nem először - a Szentgyörgy hegy és Hardi Feri volt. Táborozás Feriék telkén a hegyen, régi jó meteorozások színhelyén. (77 km)

foto foto foto foto foto

4. nap, szerda: Szentgyörgy hegy - Nagyrada

A reggel zászlófelvonással indult, majd gurulás Tapolcára és Várvölgyön át Keszthelyre. Keszthelyen kötelező fürdőzés (és Tepi születésnapi megfürdetése) volt a program, délután pedig továbbindult a menet a Kis-Balaton felé. Este Pető Zsolték láttak vendégül Nagyradán. A falu szélén egy domboldalra kapaszkodtunk fel aludni - a táj gyönyörű volt, de irdatlan mennyiségű szúnyog szórakoztatott minket. (63 km)

foto foto foto foto foto foto foto

5. nap, csütörtök: Nagyrada - Nagykanizsa

Kis-Balaton környéki csavargás következett: Szutor Péter veterán amatőrcsillagász barátunk meglátogatása Zalaszabarban, találkozás régészekkel Zalavár romjainál, és madárles Kányavárnál. Elhagyván a Balaton vidékét, Zalakaroson át Nagykanizsára tekertünk. Sajnos a tervezett találkozó az ottani amatőrökkel és a szállás nem jött össze, így a város melletti kilátó alatt táboroztunk le, meglehetősen barátságtalan de szúnyoggazdag környéken. Nem mindenki bírta itt sokáig, így többen a városban kezdtek el keringeni az éjszakában a pályaudvaron és környékén. (50 km)

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

6. nap, péntek: Nagykanizsa - Szentpéterfölde

Nagynehezen végre reggel lett, és a társaság újból összegyülekezett. Elhagyván Kanizsát, kellemes dimbes-dombos zalai tájakon és olajmezőkön haladtunk tovább, Borsfa, Eszteregnye, Oltárc és Bázakerettye érintésével. Esti táborhelyünk egy gyönyörű kis tó melletti pihenőhelyen volt, Szentpéterfölde mellett. Búcsútábortűz. (65 km)

foto foto foto foto foto foto foto foto

7. nap, szombat: Szentpéterfölde - Zalaegerszeg

Utolsó rövid zalai gurulásunk kezdődött, Deák Ferenc szellemében. Söjtörön megnéztük a haza bölcsének szülőházát, majd Bakon és Gellénházán át begurultunk Zalaegerszegre, a túra végállomására. (47 km)

foto foto foto foto foto

Fotók: Spányi Péter

vissza a főoldalra