Országos Amatőrcsillagász Biciklitúra | Főoldalra | Előző | Következő

Oracsbitu 12

1996 július 25-augusztus 4.

Erdély belsejében

Az előző évben már Erdély kapujában jártunk, de onnan inkább a határközeli vidékek felé vettük az irányt. Most viszont meg sem álltunk Erdély szivéig, a Székelyföldig. A legnépszerűbb és legszebb - mondhatni kötelezően megnézendő - vidékeket jártuk végig egy hétbe sűritve. Mint később kiderült, nem utoljára... Nem csak a tájat élvezhettük, hanem sok új barátot szerezhettünk, környezetvédőket és amatőrcsillagászokat.

Útvonal:

Békéscsaba - Kürtös - (vonat) - Segesvár - Fehéregyháza - Székelykeresztúr - Székelyudvarhely - Szejke - Farkaslaka - Korond - Szováta - Parajd - Bucsin-tető - Gyergyószentmiklós - Gyergyószárhegy - Gyilkostó - Békás-szoros - Marosfő - Csíkszentdomokos - Csíkkarcfalva - Csíkrákos - Madéfalva - Csíksomlyó - Csíkszereda - Zsögöd - Tusnádfürdő - Bükszád - Szent Anna tó - Bálványos - Torja - Kézdivásárhely - Zabola - Kovászna - Csomakőrös - Zágon - Nagyborosnyó - Sepsiszentgyörgy - (vonat) - Nagyvárad - Biharkeresztes.

Össztáv: 460 km

Résztvevők:

Dringó László, Nyerges Gyula, Rudas Katalin, Spányi Péter, Tepliczky István, Zalai Horka, valamint résztávon Bálint Csaba, Nagy Attila Antal (Csíkszeredától), Bakó Mihály (Kovásznától).

Autós kiséret: Eszenyei Emese.

Vendéglátóink:

Fodor Ferenc (Békéscsaba), Dr Dávid László és Márta (Segesvár), Bálint Csaba és Szenkovics Ferenc (Székelyudvarhely, Szováta)), Nagy Attila Antal (Csíkszereda), Serényi János (Parajd), Bajkó Ildikó és férje (Gyergyószentmiklós), Bakó Miháy (Sepsiszentgyörgy).

Meghívó: meghivo

foto

Krónika

SPt korabeli útinaplója alapján...

-1. nap, csütörtök: Békéscsaba

Vonatozás délután Békéscsabára, a már megszokott bázisunkra (tavaly is innen indultunk). Fodor Feri fogad, esti csevely és szalonnasütés kellemes éjszakázás a telkükön. Tepiék persze nem kerülnek elő.

0. nap, péntek: Békéscsaba - Segesvár

Hajnali kelés (végre sikerül is), hogy elérjük a vonatot. Tepiék viszont sehol, pedig náluk vannak a címek és a Lei-ek. Némi pánik után épp elindulunk nélkülük, mikor az utolsó pillanatban előkerülnek. Őrült tekerés: Gyula - Kisjenő - Kürtős felé, undok úton, forgalomban, porban, ellenszélben. Épp hogy befutunk az állomásra a vonattal egyidőben. A bringa feladás és szállítás meglepően simán megy. Vonatozás a Maros mentén, majd tovább Segesvárig. Ott leszállás, megázás. Szállás a református vendégházban, Mártánál, a segédlelkésznél. Este óriási banzáj, reneszánsz fesztivál a városban, töméntelen ember, zenészek, mutatványosok, műsor. A város egész kikupálódott az elmúlt évek során. (bringás táv: 75 km)

1. nap, szombat: Segesvár - Székelyudvarhely

Nappali városnázás a csodás segesvári óvárosban. Fesztivál, orgonaszó a nagytemplomban. A "hivatalos táv" megkezdése. Fehéregyháza: Petőfi emlékmű és emlékház. Székelykeresztúr: végre a békés székelyföldi utakon tekerhetünk a Küküllő mentén, "hazai pályán". Kora este begurulás Udvarhelyre, tökéletes szervezés, a főtéren Bálint Csaba vár minket. Városnézés (vár és a többször ellopott csillagda), miccs evés. Estére előkerül másnapi vezetőnk, Szenkovics Ferenc (aki amúgy csillagászatot tanít a kolozsvári egyetemen) és autóval Tepiék is - teljes a csapat. Szállás a Tamási Áron líceum vaságyain - hála házigazdáinknak. (50 km)

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

2. nap, vasárnap: Székelyudvarhely - Parajd

Indul a karaván: bringák + három autó (Nagy Attila Antalékkal kiegészülve). Szejke: Orbán Balázs és a székelykapuk, olajízű borvízkostoló. Farkaslaka: Tamási Áron sírja a két cserfa közt és a nagy kőtömb szobor (e sorok írója látta még amikor Szervátiusz Jenő faragta), emlékház az író hugával. Korond: cserépvásár. Parajd: szállásunk az éppen meszelés alatt álló iskolaépületben, házigazda: Serényi János. Délután autós kirándulás vissza Szovátára, fürdés a zsúfolt Medve-tóban, majd Szenkovics Feri megmutatja a többi sóstavat és a sósziklákat, megnyaldossuk őket. Este autóval vissza Parajdra. (bringás táv: 40 km)

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

3. nap, hétfő: Parajd - Gyergyószentmiklós

Kirándulás a sóbányába: busszal le a hegybe az itt gyógyított asztmás gyerekekkel. Lent óriási sófalú termekben nagy élet, gyerekek fociznak, pingpongoznak, nénikék kötögetnek. Két hét után azért már elég lehangoló lehet itt lent. A bánya feletti hegyen, a Sóháton teszünk egy körtúrát. A Korond patak áttörésénél fantasztikus holdbéli táj, sósziklák, fehér föld, iszapos, sóvirágos pici tavak. Délután irány a Görgényi-havasok! 21 km-es egyenletes emelkedőn egyre szebb erdőkben tekerünk felfelé. Meglepő módon végig fel tudunk menni az 1287 méteres Bucsin-tetőre. Azért egy defektet csak sikerül összeszedni. Kaja a kabanában, majd megkezdjük a gurulást, először szörnyű, majd jobb úton. Eddig végig erdőben mentünk, de egyszercsak kinyílik a táj, és elénk tárul a "Kárpát-medence"! Az alkonyi napban gyönyörűen látszik a keleti Kárpátok vonulata, jobbra a Hargita, hátul a Görgényi-havasok, köztük a Gyergyói medence a falvaival. Fantasztikus színek és szénakazlak! Érkezés Gyergyószentmiklósra, házigazdánk Bajkó Ildikó és férje. Ildikót Tepi környezetvédő körökből ismeri. Nagyon kedvesek, nagy lakásban rengeteg jó könyvvel és erdélyi képpel a falon. Este sörözés. (50 km)

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

4. nap, kedd: Pihenőnap: Gyergyószentmiklós - Gyergyószárhegy - Gyilkostó - Békás-szoros

Átruccanás autóval Gyergyószárhegyre. Lázár kastély, óriási lovagterem. Itt tanult Bethlen Gábor is. Ferences kolostor gyönyörű környezetben. Emlékpark: "Emlékezz magyar, e föld 1100 éve a hazád." Emlékfák Szent Istvántól Antall Józsefig. Délután autós túra házigazdáinkkal a Gyilkostóhoz. Szép de a környéke kissé szemetes. Ezután "kiképzőtúra" a Kis Békás patak medrében, a sziklákon és a vízben. Mindenki elázik, páran összevissza püfölik magukat a köveken - de azért jó buli! Kellőképpen mocskosan térünk haza. Szállás továbbra is Ildikóéknál. Este TV-n olimpia nézés. Ez egy fárasztó pihenőnap volt. (bringás táv: 0 km)

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

5. nap, szerda: Gyergyószentmiklós - Csíkszereda

Vonulás a Maros forrásához a vasút mellett. Marosfőn iszunk a folyó forrásából. A háttérben előtűnik a Nagy és Kishagymás és az Egyeskő vad, recés vonulata. Karcfalván az erődtemplom nagyon vadregényes, körülötte szép temető, kilátás a tájra. Sajnos nem tudunk bemenni, helyette csak a helyi sajtgyárba. Előkerül az Olt. Csíkrákos XI. századi vártemploma újabb nagy élmény, csakúgy mint a helybéli néni történelem előadása és egy 12 év körüli kislány "tárlatvezetése". Nagy dumás! Madéfalva, veszedelem, emlékmű. Csíkszereda előtt újból precízen időzített találkozó Csabával és Attilával - innentől jönnek ők is velünk. Kitérő Csíksomlyóra, templom, borvíz. Az eső miatt a hegylátogatás elmarad. Festői naplemente a Hargita felett. Este vacsorameghívás Attila szüleinél, jó kis csevegés, evés, ivás. Szállás egy idegen panellakásban, némi kavarodás és összepréselődés, és sok szúnyog. (60 km)

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

6. nap, csütörtök: Csíkszereda - Szent Anna tó

Városnézés Szeredán: vár, Taps tér, Zsögöd: Nagy Imre múzeum. Borvízlátogatás - minden faluban más-más fajta víz kóstolható. Tusnádon várakozás Tepiékre, akik szétesett autójukat szereltették. A Csukás-tó sajnos elég lehangoló pocsolya, az Olt áttörése viszont annál szebb. Elvacakolunk késő délutánig, majd nekiindulunk a Szent Anna tó felé Bükszádnál fel a hegyek közé, 1000 méter felé. Sötétre végül fel is érünk. Kellemes meglepetés, 25 év után újra kürtős kalácsot ehetek itt. Az árus a medvékkel riogat, táborozás sátorban, a "kempingben", fenyőfák alatt. (60 km)

foto foto foto

7. nap, péntek: Szent Anna tó - Csomakőrös

Reggel lesétálás a tóhoz és fürdés a nyugodt tükörsima vízben - szuper élmény! Szedelőzködés, búcsú Emesétől. Legurulás Bálványos, Torja, Kézdivásárhely felé. A város főtere szép és rendezett (Gábor Áron szobor). Körbenézés, kaja, sörözés úri körülmények közt. Ezután zötyögés förtelmes úton végig macskaköveken Kovászna felé, de előtte rövid megálló Zabolán. A falu éppen a református templomot csinosítja a közelgő világtalálkozó tiszteletére. Rövid diskurzus, lelkesedés. Találkozó Kovászna főterén Tepivel, majd továbbgurulva szállás keresés (és találás) Csomakőrös mellett, a háromszéki hegyek lábainál. Kint vagyunk a Kárpátok legdélnyugatibb csücskében! Kellemes táborozás a patak partján, búcsútábortűz, hússütögetés, utolsó házigazdánk, Bakó Misi jóvoltából. (65 km)

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

8. nap, szombat: Csomakőrös - Sepsiszentgyörgy

Utolsó reggeli ébredés, legurulás Csomakőrösbe. Emlékház, fotó Sándor szobránál. Döcögés Zágonba a még mindig szörnyű úton (hiába, Székelyföldenek csak ilyen út jár Romániában...) Zágonban az épülő Mikes kúria (hamarosan újból szép lesz), majd fent a Mikes-tölgyek megnézése. Jön a célegyenes, de még egy locsipocsi és búcsúmiccs a rétyi tónál. Végül befutó Sepsiszentgyörgybe. Pánikszerű városnézés (kissé szedett-vedettnek tűnik, de aztán hála Misi vezetésének, megtaláljuk a szép részét, a templom környékét és a régi várost. Búcsú az ottmaradóktól, négyen vonatra szállunk (Korona expressz). Itt a túra hivatalos vége. A vonattal mégegyszer bejárjuk, amerre jöttünk, majd besötétedik. (40 km)

foto foto foto foto foto foto foto foto foto

8+1. nap, vasárnap: Sepsiszentgyörgy - Nagyvárad - Biharkeresztes - haza

Páran még maradnak a városban, és kirándulnak Brassóba és a környékre. Mi az éjjel vonatozunk tovább: Dés - Kolozsvár - Nagyvárad - Biharpüspöki. Csak a határig jöttünk, az állomáson tök sötét van, bringák visszaszerzése, majd kisértetbringázás cikázó villámok között. Pont befutva a határra hatalmas felhőszakadás. Éjjel 3-4 órára jár. Végül elérünk egy reggeli vonatot Biharkeresztesen, hosszas döcögés után 11-re egyenesen Bp Kelenföldön vagyunk. Megérkeztünk. (bringás táv: 20 km)

Fotók és szöveg: Spányi Péter

vissza a főoldalra